Quantcast
Channel: Pieni lankarulla
Viewing all 134 articles
Browse latest View live

Tietoa toukkapussihaasteen arvonnasta

$
0
0
Lupasimme arpoa jotain kivaa haastekopin napanneiden kesken. Systeemi on sellainen, että jos osallistut toukkapussihaasteeseemme ja neulot pussin Afganistaniin, voit osallistua myös arvontaan lähettämällä meille sähköpostiin (pienilankarulla@gmail.com) kuvan toukkapussistasi. Kuvan lähettäneiden kesken arvomme Lapuan Kankureiden kutomat kaksi mustavalkoista Taivaanvalkeat-keittiöpyyhettä, jotka on suunnittelut lappilainen nuori suunnittelija Laura Laivamaa.

Pyyhkeet ovat kooltaan 46 x 70 cm ja materiaaleina niissä on 50 % pellavaa ja 50 % puuvillaa. Arvontapalkinto on tällä kertaa lahjoitettu, koska Lapuan Kankurit haluaa osaltaan tukea tätä haastetta. Arvonta-aika loppuu 30.4.2014.



Taivaanvalkeat-keittiöpyyhkeet ovat rovaniemeläisen nuoren teollisen muotoilijan Laura Laivamaan taideteoksia, jotka ansaitsevat mielestämme tulla esitellyksi käsitöiden ystäville. Lapuan Kankureiden sivuilla Lauran tyyliä kuvataan näin: "Oma taiteellinen työskentely ammentaa käsityöläissuvun perinteistä, pohjoisen luonnosta ja elämisen rauhallisesta rytmistä napapiirin tuntumassa. Nämä lähtökohdat näkyvät Lauran kuoseissa luonnosmaisena viivana ja pelkistettyinä sommitelmina, jotka pitävät sisällään runsaita yksityiskohtia." 

Laura on suunnitellut pyyhkeiden lisäksi esimerkiksi kaitaliinoja, kuumavesipulloja ja villahuopia. Edellä olevasta linkistä voit katsella hänen muita töitään. Laura nauttii itsekin suuresti käsillä tekemisestä, erityisesti virkkaamisesta ja neulomisesta, ja hänelläkin on puikoilla toukkapussi tähän haasteeseen!

Myös Lapuan Kankurit muistuttavat meitä vanhasta suomalaisesta kankaankudontaperinteestä. Perheyritys on pian sata vuotta vanha ja kuitenkin elinvoimainen. Heillä on mallistossaan esimerkiksi ihastuttavia keittiö- ja saunatekstiilejä, jotka tehty luontoa kunnioittaen. Ne ovat kauniita katsella ja miellyttäviä käyttää. Materiaalina on käytetty pellavaa, villaa, ja puuvillaa ja kudontatekniikat ovat perinteikkäitä.




Tällaisia ihania arvontapalkintoja saamme laittaa siis eteenpäin. Tässä päivityksessä käytetyt kuvat ovat Lapuan kankureiden. Osallistukaahan kaikki kopin napanneet myös arvontaan ja lähettäkää avustustoukkapussistanne kuva meidän sähköpostiin. Laitamme kuvistanne myöhemmin kollaasin blogiimme.

Neulomisiin!

Eläinkoruja

$
0
0
 

Meillä on viime aikoina tutkailtu erityisellä mielenkiinnolla hammashoitolasta saatuja muovieläimiä. Ollaan pyöritelty niitä ja pohdiskeltu, mistä tulis oikein hieno koru. Poikien kaverit olivat tehneet eläinkoruja itselleen ja siitähän mekin innostuttiin. Aluksi tosiaan hyökättiin etsimään ne hammastarkastuksesta saadut eläimet, koska ne sattuvat olemaan juuri sopivan kokoisia koruihin. Myöhemmin ostettiin muutamia Schleich-eläimiä, joista pennut ja poikaset ovat kokoluokaltaan hyviä tällaiseen korunäpertelyyn.


Eläinkorujen tekeminen on nopeaa ja helppoa - ja juuri sen vuoksi niin palkitsevaa. Tarvitset eläimiä, poran, nauhaa (esim. vahattua puuvillanauhaa) ja halutessasi myös helmiä. Kovin homma mun mielestä oli porata reikä pieneen ja söpöön eläimeen, mutta pojat paukuttelivat vain henkseleitään ja kuvittelivat olevansa metsästäjiä. Näppärästi se reikä siihen eläimeen ihan oikeasti syntyi. Reiästä nauha läpi, muutama solmu ja koru on valmis. Meidän pikkujätkät olivat nimittäin sitä mieltä, että poikien koruihin ei sitten helmiä laiteta. Ei laitettu, mutta tytöille annettaviin tuliaiskoruihin kokeiltiin niitäkin.


Meidän perheessä eläinkoruihin on saatu ujutettua kuitenkin vähän taikavoimaa. On nimittäin tainnut tulla imetettyä pojille vauvana ujopiimää, kun kerhossa käynti on ollut välillä niin vaikeaa. Monenmoisia keinoja ollaan kokeiltu, mutta nämä eläinkorut ovat olleet aika hyviä. Kerhoon lähtiessä koru huolehditaan aina kaulaan ja siinä se sitten rohkaisee olemaan reipas kerholainen. Mikä tahansa eläinkoru ei tietenkään kelpaa rohkeuskoruksi. Eläimen pitää olla rohkea, mielellään rohkea villieläin, että siitä on jotain apua. Rohkeuskoru auttaa myös muissa jännittävissä paikoissa kuten hammastarkastuksessa. Pitää varmaan itsekin kokeilla seuraavassa työhaastattelussa.


P. S. Muistithan osallistua arvontaan

Haasteaika loppunut ja arvonta suoritettu

$
0
0

KIITOS

te kaikki ihanat, jotka neuloitte toukkapussin Afganistaniin! Tähän mennessä toukkapusseja on toimitettu haasteen nimissä HOBI:n yhteyshenkilölle Suomeen jo 85 kappaletta, ja lisää on vielä tulossa, ja meidän arvontaammekin osallistui 60 henkilöä. Laitamme vielä myöhemmin tarkempia tietoja lopullisista toukkapussimääristä ja kuvia toukkapusseista paikan päällä. Katsokaahan tekin miten ihania toukkapusseja haaste keräsi!


Näihin toukkapusseihin on varmasti neulottu monta lämmintä ajatusta. Toivomme, että ne välittyvät vastaanottajille ja pienet toukat saavat kokea näiden välityksellä hiukan hoivaa ja huolenpitoa meiltä täältä pohjoisemmasta osasta maapalloa.


Kun on oikein pieni
voi lentää linnun untuvalla
nukkua orvokinlehden alla,
kun on oikein pieni.


Kun on oikein pieni
voi keinua heinässä heiluvassa,
levätä kukassa tuoksuvassa,
kun on oikein pieni.




Kun on oikein pieni
voi istua lumihiutaleille,
liitää maailman tuulien teille,
kun on oikein pieni.

Hannele Huovi


Näitä kuvia ja teidän terveisiänne on ollut ilo saada. Nyt tekin saatte ihastella kuvasatoa ja näitä villakapaloita. Niin suloisia otoksia ja kauniita neulomuksia nämä teidän toukkapussinne! Kyllä täytyy sanoa, että melkoisia neulojataitureita täällä asustelee.

Lopuksi hiukan sokeria pohjalla, nimittäin arvonta on nyt suoritettu asianomaisin menoin 

- tararattattaa! -  

ja onnetar suosi tällä kertaa... 

Petraa

joka lähetti tällaisen toukkapussin ja suloisia sukkia keräykseen:


Onnea Petra! Kunhan saamme sinun osoitteesi sähköpostiimme, lähetämme sinulle Laura Laivamaan suunnittelemat kaksi mustavalkoista Taivaanvalkeat-keittiöpyyhettä. Ne ovat Lapuan Kankureiden mallistosta.

Iloista toukokuuta ja palajamme taas aiheen tiimoille!
<3: Sakru ja Lotta



Satu prinsessasta ja satiinimekosta

$
0
0
Olipa kerran eräässä harvaanasutussa kaupungissa lähellä pohjoisen tuntureita pieni tyttö nimeltään Kyllikki. Hän oli aivan tavallinen tyttö, jolla oli tavallisen lapsen ilot ja surut. Hän oli sen ikäinen, että osasi jo pukea itse, laskea sataan ja ajaa lujaa apurattaisella pyörällä. Eräänä keväisenä, iltana kun Kyllikki oli pikkusiskonsa Tuulikin kanssa kyläilemässä, hän sai kuulla hyvin hämmästyttävän seikan: hän olikin oikeasti prinsessa!



Kyllikin silmiin syttyi aivan erityinen kimallus, kun hän ajatteli asiaa. Voisiko se olla totta, hän pohti. Kun hän meni nukkumaan tuona iltana, hän näki koko yön ihmeellisiä unia satumaisesta palatsista ja satiinimekoista. Aamulla kaikki kuitenkin näytti olevan entisellään. Matto oli rytyssä ja legopalikat sikinsokin lattialla. Yöpuvun kainalossa oli edelleen reikä. Mutta jokin oli toisin. Kun Kyllikki käänsi päätään, hänen silmänsä osuivat johonkin kauniseen ja kimaltavaan; tyynyllä lepäsi mitä ihastuttavin hopeinen kruunu, joka oli koristeltu vaaleanpunaisilla jalokivillä. Kyllikki kosketti kruunua varovasti: se tuntui hiukan kylmältä ja aika painavaltakin. Hän painoi sen hiuksilleen, ja voi ihmettä: se oli kuin tehty juuri hänelle!


Päivän mittaan tämä uskomaton tosiasia vain vahvistui. Kun Kyllikki sipsutti kotinsa huoneissa, moni asia oli muuttunut. Muovisen kattolampun tilalla kimalteli upea kattokruunu, matot tuntuivat samettisilta paljaiden varpaiden alla ja tutusta puusohvastakin oli nyt tullut ruususilla koristeltu prinsessan istuin. Kaikki oli niin kuin pitikin, mutta oli sittenkin jokin, mikä huoletti Kyllikkiä suunnattomasti. Ei kai prinsessoilla voinut olla päällään eiliset trikoolegginssit ja mustavalkoinen sydäntunika? Aamupalalla Kyllikki istui sievästi jalat ristissä ja lusikoi äidin tarjoamaa vaaleanpunaista vispipuuroa. Silloin hän katseli äitiään ja totesi, että tämä näytti aivan joltain prinsessojen taloudenhoitajalta. "Hyvä taloudenhoitaja! Tarvitsen prinsessamekon", hän ilmoitti, "heti!"


Taloudenhoitajan ei auttanut muu kuin tilata hevoset ja vaunut, jättää pikkusisko lastenhoitajan hoiviin ja viedä prinsessa torille kangasostoksille. Sää oli kirkas ja keväinen ja ensimmäiset pääskyset visersivät taivaalla. Kyllikki katseli niiden lentoa haaveissaan ja aivan kuin ne olisivat sanoneet hänelle: valitse vaaleanpunainen, valitse vaaleanpunainen! Kun prinsessan vaunut kaarsivat torille, monta uteliasta naamaa kurkki vaunuja kohti. Kyllikki asteli arvokkaasti taloudenhoitajan jäljessä ja kuin vaistomaisesti hän suoristi sievää kruunuaan, joka sädehti kilpaa hänen silmiensä kanssa. Torilla oli monenlaisia kojuja, jotka kaikki oli kyhätty puisista laudoista. Niissä myytiin mitä ihmeellisempiä tavaroita. Oli suksia ja monoja, paljon erilaisia aikuisten vaatteita, isoja kasoja vauvanvaatteita ja kirjoja, mutta eikö kukaan myynyt satiinia? Taloudenhoitaja osti erään kauniin liemimaljan, jonka pohjassa oli kruunuleima.



Lopulta he pysähtyivät hiljaisen kojun luo. Siinä myytiin siististi mankeloituja kangaspaloja, jotka oli ripustettu henkareihin roikkumaan. Sieltä löytyi myös eräs kangas, joka oli paksua ja se kiilteli ja välkkyi toiselta puolelta kauniisti, kun sitä liikutteli. Se muistutti  väriltään aivan Kyllikin kruunussa kimaltavia pieniä kiviä. Kun taloudenhoitaja nosti kankaan Kyllikin hypisteltäväksi, täytyi tytön ihan hypähdellä ilosta: tässä se on, tässä se on! Viereiseltä myyjältä löytyi vielä kaunis oikeankokoinen prinsessabody, jossa oli ihanat puhvihihat. Näistä saisi aivan varmasti yhdisteltyä oikeanlaisen mekon.


Heti kun hevoset oli viety takaisin omaan talliin lepäämään ja Kyllikki oli saanut hieman suupalaa, hän koputti palatsin perällä olevan huoneen ovelle. Kyllikki ei juuri koskaan käynyt tuossa huoneessa, sillä siellä hän saattoi satuttaa sormensa teräviin neuloihin. Nyt taloudenhoitaja antoi Kyllikin astua sisään ompelukammioonsa. Kyllikki puki kauniin bodyn päälleen ja taloudenhoitaja mittasi hänen vyötärönkohtansa ja merkitsi sen pienellä hopeisella nuppineulalla. Sen jälkeen hän otti Kyllikistä monenlaisia mittoja. 




Lopulta kangas levitettiin lattialle ja leikattiin oikeanpituiseksi. Helmasta tehtiin kaksinkertainen, jotta se näyttäisi muhkealta. Helmakappale ommeltiin renkaaksi ja taitetiin kaksinkerroin sopivasta kohtaa. Siihen ommeltiin vyötärökuja. Molemmat helmat päärmättiin kauniisti sopivalta etäisyydeltä. Vyötärön kohdalle pujotettiin kuminauha ja vyötärökuja ommeltiin kokonaan kiinni. Sen jälkeen hame ommeltiin joustavalla ompeleella kiinni bodyyn oikeasta kohtaa vyötäröä. Kyllikki sai osallitua ompelemiseen irrottamalla nuppineuloja helmasta ja leikkaamalla ylimääräiset langanpätkät puvusta. Eipä aikaakaan kun mekko oli valmis!




Kyllikki pukeutui uuteen mekkoonsa kädet hieman täristen. Hän asteli eteiseen, kurkkasi uteliaana suureen peiliin ja päästi pienen kikatuksen. Se kuulosti siltä kuin tuhat pientä hopeakelloa olisi kilissyt yhtä aikaa. Miten sopiva mekko! Taloudenhoitaja katseli Kyllikkiä pää kallellaan ja hymyili hänkin. Pienet mutkat helmapäärmeissä eivät tuntuneet häiritsevät tyttöä. Pitkän tovin tyttö pyörähteli mekossaan kuin perhonen kesäisellä niityllä. 

Hieman ennen kuin eräät tutut raskaat askeleet jytisivät eteisessä, Kyllikin pikkusisko Tuulikki heräsi päiväuniltaan. Kun Tuulikki näki Kyllikin uuden mekon, hän päästi pitkän ja äkäisen parun. "Minäkin haluan uuden mekon!" hän vaati. Taloudenhoitaja katsoi Tuulikkia  kerran silmiin ja tiesi heti, mitä oli tehtävä. Onneksi kangasta oli vielä vähän jäljellä.



Mikä ilo ja hälinä siitä syntyikään, kun Kyllikin isä palasi illalla kotiin. Hänen täytyi ihan hieraista silmiään, sillä niin hienoiksi olivat hänen molemmat tyttärensä muuttuneet. Kyllikki ja Tuulikki hyppelivät ja pyörittelivät helmojaan. He tarttuivat lopulta isää kädestä ja sipisivät hiljaa salaisuuden hänellekin. Silloin isäkin ymmärsi, mikä sai kruunun keikkumaan niin vallattomasti kutreilla ja miksi hameen satiini välkehti kuin auringossa väreilevä järven pinta.

Potkupuku poikineen

$
0
0


Edellisen päivityksen satiiniunelmat, jalokivet ja kultaiset pölyhiukkaset täytyy nyt karistaa lattialle, kun tupsahdamme prinsessamaailmoista takaisin maan pinnalle miettimään arkea ja sitä, mitä vauvat kaipaavat arkena päälleen.



Kyllä se taitaa niin olla, että ihan tavallisena torstaina tyttövauvatkin haluavat päälleen jotain pehmoista ja joustavaa. Senpä takia aloin kevättalvella ommella potkupukuja, joita tässä nyt kootusti teille esittelen. Potkupukuja on mun mielestä jotenkin niin kätevä käyttää, koska ne on helppo pukea päälle, ne on lämpimiä, joustavia, eivätkä mene rullalle, vaikka miten vauvaa pyörittelisi sylissä. Tässä mustavalkoisessa raitapuvussa vältin sujuvasti raitojen kohdistamisen, kun vuorottelin paksu- ja ohutraitaisia Metsolan froteita. Tämän annoin erään ystävän urhealle pikku taistelijalle. ♥


Sitten onkin vuorossa pilkut, pilkut ja pilkut - hauska kangas raikkaine väreineen. Metsolan punaista pilkkukangasta oli vain puolen metrin pala jäljellä, joten tein vähän pitemmät resorit lahkeisiin. Vetskarin ompeleminen joustavaan kankaaseen on ollut mulle haastavaa. Vetoketju on alkanut helposti kupruilla ja sitä myötä myös ärsyttää. Isosisko vinkkasi kerran, että kokeile laittaa teippi kankaan reunaan ennen ompelua. Tosi hyvä idea, suosittelen. Teipin irtirepiminen saattaa aluksi herättää vastenmielisiä ajatuksia tätä hyvää ideaa kohtaan, mutta älä luovuta. Siinäkin asiassa voit harjaantua ja kohta olet mestari repimään maalarinteippiä irti kankaan reunasta.








Nämä kaksi pilkkupukua on ommeltu ystävien kaksosille, tytölle ja pojalle. Tein niistä sen verran reilut, että ne mahtuvat hyvin päälle sitten, kun syksy on ja kesä on pois.



Tämän potkupuvun kangas on peräisin kirppikseltä. Löysin Nanson vanhan joustocollegepuseron, josta ompelin potkupuvun omalle vauvalle. Pääsin kikkailemaan kuvioilla etuosassa, mutta sivusauman kohdistukset olivat liikaa tämänhetkisille hoksottimilleni.



Eräänä aamuna kaksi leijonaa ilmestyi meidän sängynpäätyyn vartioimaan. 
Ihania pienen tytön katsella ja tätä nykyä myös repiä!



Taidan pötkötellä kesän ajan potkupukujen ompelemisen osalta. 
Haaveissa olisi ommella jotain muutakin välillä. :)



Kesätoukkiksia

$
0
0
Lupasimme kertoa teille toukkapussihaasteen etenemisestä. Tässä postauksessa tulee nyt kesäinfoa ja näätte meidän haasteneulomuksemme. Toukkapusseja lähetettiin yhteyshenkilöille yhteensä 145 kappaletta, ja ne on nyt toimitettu eteenpäin. Niiden lisäksi Afganistaniin on matkaamassa myös mukava määrä pieniä villasukkia ja myssyjä. Tästä tuli aivan mahtava alkusysäys toukkapussien tekemiselle!

Toukkapusseja on päässyt myös näyttelyyn. Toukokuun lopussa toukkapusseja oli näytillä WHO:n yleiskokouksen aikana järjestetyssä HOBI:n näyttelyssä. Parhaillaan (26.5. - 20.6.2014) on menossa toinen näyttely Geneven keskustassa, jonne myös on lähetetty muutamia toukkapusseja. Jos satut piipahtamaan siellä ennen juhannusta, käy ihmeessä katsomassa tuo näyttely.


Jos olet neulonut lisää toukkapusseja ja haluat lahjoittaa ne afganistanilaisvauvoille, postitusosoitteen saat nyt kesäaikaan laittamalla mailia osoitteeseen esainio(at)gmail.com. Lisäksi HOBI:n toimintaa voi edelleen seurata osoitteessa http://omeed-e-kodak.blogspot.fi. Kunhan lähetyksemme pääsee perille, laitamme omaan blogiimme kuulumisia siitä, miten toukkapussit on otettu vastaan.

Seuraavaksi kuvia meidän tekemistä toukkapusseista. Tapasimme kerran näiden neulomusten aikana ja olihan se leppeää kilisytellä yhdessä puikkoja haasteen tahtiin.


Sakrun tekemä lakritsi-vadelma-päärynätoukkis.




Lotan tekemä vanilja-kirsikka-suklaatoukkis.




 Näissä kuvissa näet toukkapussisatoa toisen yhteyshenkilön luota. 
Satutko löytämään näistä omaasi? :)


Mitä sulle ompelisin?

$
0
0
Tiedättekö tunteen, kun joku läheinen on saanut vauvan, täyttänyt vuosia tai muuttanut uuten asuntoon ja ajattelet, että nyt teen kyllä jotain itte? Haluttaisi tehdä jotain mieluista, tarpeellista, oikeankokoista ja sopivanväristä. Siinä sitä sitten haroo hiuksiaan ja pohtii, tykkäisköhän se tällasesta romanttisesta vai tollasesta kierrätetystä tai entä jos ei tykkääkään sittenkään. Yksi vaihtoehto on kysyä suoraan toiveita. Tämä pikkumekko meni vauvalahjaksi ja äidin toiveena oli pitkähihainen mekko kokoa 68 cm nyt kesällä pidettäväksi. Tyyliä kuvailisin romanttiseksi mutta minimalistiseksi.


Tein tämän mekon yläosan Ottobren Kisuliini-bodyn kaavalla ja lisäsin siihen sitten hamehelman framillonin avulla kirppikseltä löytyneestä pikkukukallisesta kankaasta. Hamekankaan leveys oli tässä kaksi kertaa bodyn leveys ja vyötärönkohdan mittasin omalta melkein samankokoiselta pötkylältäni. Valkoinen raglamallinen yläosa on R-collectionin jämäkkää trikoota, jota muuten saa taas Rovaniemeltäkin. Resori on ostettu Ottobrelta. Kokeilin siihen aluksi tuon trikoon valmistajan resoria mutta purin sen pois. Resorilla on väliä! Ompelin tämän mekon ja alla olevan hameen ystäväni luona, koska omat koneeni potivat kevätflunssaa. Olipa ihanaa yhdessä huristella ja välillä pysähtyä mallailemaan, mihin tuota pitsiä laittaisi.


Samalla tein omalle pikkuemännälle ruusuhamosen eräisiin ihaniin kesähäihin. Siinä ei auttanut kuin ommella sylivauvalle äidin mekon sävyyn sopiva hamonen, kun kerran siltä tuntui. Bodyn ostin valmiiksi KappAhlista ja rusettipannan HM:ltä. Hyvin meni häät näinkin pienillä valmisteluilla!


Samalla kysyvä ei tieltä eksy -periaatteella tein viime kesänä kummitytölleni tällaisen shortsihaalarin. Tyttö sai itse valita mallin ja kankaan ja minä sitten ompelin. Kaava ja kankaat löytyivät Ottobrelta. Tulipa ainakin mieluinen ja oikeankokoinen! Lopuksi ompelimme yhdessä jämäpalasta oikeanmallisen pipon. Myönnän, että olisin itse tehnyt väärää mallia. Taidan olla jo vähän out pipomuodin suhteen!


Tässä asussa meni kuulemma hulijakkaasti useampikin lämmin kesälomapäivä.


Tässä yhtenä päivänä helluntain seutuvilla tyttäreni toi minulle pihalta nämä kukat ja sanoi: - Siinä sulle äiti! Ne on keltaruusuja! Tämä Trollius europaeus on yksi lempikukistani. Mikä luonnonkukka saa sinun sydämesi sykähtämään?
Kaunista keskikesää!


Painantaa

$
0
0


Ees ja taas kuin aallokossa keinuen tai päätäpahkaa heti ja monta.

Mulla on kaksi tapaa tehdä käsitöitä. Ensimmäinen ja useammin käytetty tapa on hautoa jotakin ideaa mielessä hyvinkin pitkään. Mietin ja tuumin, että mitenköhän ja minkähänlaista. Ja sitten joskus saan sen ehkä toteutettua. Tällä hetkellä mielessä velloo taas niin monta juttua, että oon alkanut ajatella, että ihan kaikkea ei välttämättä tartte ite kokeilla. Voi vaikka fiilistellä, että kaveri tai blogituttava on tehny jotain tosi kivaa hauskalla tekniikalla. Tyytyy vain ihailemaan sitä, eikä ole heti ite miettimässä, että minäkin haluan kokeilla. Mun toinen ja harvemmin käytetty tapa tehdä käsitöitä on hyökyä kohti ideaa samantien ja tehdä posket hehkuen jotakin heti koko suvulle. Tähän päivitykseen tuli näymmä esimerkki molemmista tavoista.



Kauan olen pyörittänyt mielessä ideaa valottaa nuorimpien kummilasten kuvista tai piirroksista seuloja. Niillä suunnittelin painavani kuvia kankaalle, josta sitten ompelisin jotakin lahjaksi. Tämän tyynyssä hymyilevän ihanan tyttösen kuvan sain kummityttömme äidiltä. Sen pohjalta aloin suunnitella seulan valotusta. Kankaalle painettaessa valokuvasta tulee kaksivärinen, minkä vuoksi kuvankäsittelyohjelma oli verraton apuväline lopputuloksen hahmottelemisessa. Ruskeasilmäisellä tytöllä on sylissään tummaihoinen nukke, joten monenmoiset säädöt piti tehdä, että sain molempien silmät tuikkimaan. 



Monet hetket mietin myös, mitä ompelisin kankaista, joihin kuvia olin painanut. Loppujen lopuksi ompelin muutamia tyynynliinoja. Teen muuten nykyään koristetyynynpäällisiin tuollaisen läpän, jonka sisään vetoketju piiloutuu, eikä vahingossakaan paina poskea missään vaiheessa. Loput painetut kankaat annoin lahjaksi kummitytön äidille, joka taitavana ompelevaisena ihmisenä jotakin niistä takuuvarmasti keksii.


Tuunasin kaupan pipoja valkoisilla pitsipainatuksilla ja ajattelin sujauttaa niitä joihinkin lahjoihin lisukkeeksi tai myyjäispöydän täytteeksi. Painatuksilla saa kyllä helposti piristystä yksivärisiin pipoihin. Ja jos on ollut laiskalla päällä ja ostanut kaupasta valmiin pipon, niin helppous senku lisääntyy! Pipojen ompelemisessa on mun mielestä jotakin kauhean rasittavaa. Välillä niistä tulee liian lörppöjä tai liian puikuloita tai päälaen saumat töröttää liikaa tai niissä on jotain muuta häiritsevää. Toivon, että tämä mun pipojurnutus loppuu kohta, sillä löysin Tehtaamon blogista semmoisen pipo-ohjeen, jota on kyllä aivan pakko kokeilla.



Tämä korttien painaminen on sitten esimerkki siitä, kun hurjasti höyryten teen jotakin monena iltana yömyöhään asti. Keväällä sain kankaanpainokurssilta vinkin, että kankaanpainoseulalla voi painaa myös kartongille, kun käyttää peittovärejä. Kun sitten ensimmäisen kokeilun tein, se oli menoa se. Monena iltana aloitin korttipajailun, kun lapset oli saatu nukkumaan. Tämä tuttu pitsiliina näytti kivalta myös kortissa.



Nämä siluettikortit olen tehnyt leikkaamalla kaavapaperista kuvion ja kiinnittämällä sen tyhjälle seulalle. Sen jälkeen vain peittovalkoisella painamista niin kauan kuin kartonkia ja väriä riittää. Vauvakorteiksi olen jo antanut näitä.



Tämän laivan nappasin käyttöön suoraan Googlen kuvahaulla, leikkasin ja painoin korteiksi. 



Hääkortit saivat alkunsa yhdestä meidän omista hääkuvista. Rajasin taustan pois, jolloin jäljelle jäi pelkkä hääpari. Kuvankäsittelyohjelma auttoi taas lopputuloksen hahmottamisessa. 



Näiden jälkeen korttipajalla on ollut hiljaista. Saa nähdä, milloin uusi aalto hyökyy päälle. 



Kesähepeniä ja saumuritestailuja

$
0
0

Läps läps, sanovat paljaat jalkapohjat lattiaa tallatessaan. Ovi on auki ulos ja kun kynnyksen yli astuu, ilahtuu joka kerta siitä, ettei tänään ole lähimainkaan tuulitakkipäivä. On jotain ihan muuta, nimittäin kesähameiden aika. Terassilla lojuu jäätelötikkuja ja hieman nuupahtaneita ketokukkia. Ah keskikesä! Oon niin onnellinen tämän kesän säistä! Suupieliä venyttää myös eräs toinen asia, nimittäin kaunista jälkeä säksättävä Bernina 800 DL -saumuri.


Silloin kun oli vielä vähän kylmempää, ompelin tytöille Metsolan helistinkankaasta hamoset. Tuo pieni kangaspala oli alun perin varattu meidän vauvalle, mutta isotsiskot ihastuivat siihen ja pyysivät niin nätisti hameita, että hellyin. Oikeastaan tämä joustofrotee sopii hyvin hameeksi; kannattaa kysellä lasten toiveita ilmeisesti! Hameet piirsin suoraan kankaalle silmämääräisesti. Näistä tulikin sitten aivan erityiset hameet, nimittäin siksi, että nämä olivat ensimmäiset ompelukset uudella saumurillani. Vanha koneeni alkoi vaatia jo niin paljon säätöjä, että kun sopiva tarjous tuli eteen, tartuin tilaisuuteen. 

Ostin koneen Oulusta Ompelutalosta. Sain sieltä erityisen hyvää palvelua ja ammattimaisia vastauksia ompeluongelmiini. Tämä ei ole maksettua mainostusta, mutta haluan kertoa siitä teille blogissani, koska joku teistäkin saattaa miettiä, mistä saisi hyvää opastusta uuden koneen kanssa.


Juu, oikein arvasitte, jonkin verran olen nyt sitten testaillut konetta ihan siitä ilosta, että on uusi hyvin totteleva saumuri. Perussaumuri se on, mutta sillä voi ommella monipuolisemmin eri materiaaleja kuin edellisellä. Tähän perhospaitaan halusin testata rullapäärmettä. Sopiva kaava nimeltä Seesaw löytyi Ottobre-lehdestä 3/2012. Ompeleen testailu vei aikaa, mutta oli silti hauskaa. Seuraavalla kerralla käytän kuitenkin rullapäärmeeseen vielä joustavampaa kangasta. Tämä keltainen on Eurokankaasta jotain perustrikoota. Koska kangasta jäi vähän jäljelle, niin ompelin siitä sitten leggarit. Kuvassa näkyvän värikkään korun on taiteillut vanhin tyttäreni, joka alkaa pikku hiljaa innostua käsitöistä.


Ompelupöydälle oli ehtinyt kasautua sitä sun tätä odottelemaan parempia saumurikelejä. Tulipahan todistettua, että yhdestä vanhasta suihkuverhosta saa neljä maalausessua. Se ensimmäinen essu on esitelty täällä. Tuossa ensimmäisessä kuvassa näkyvä pitsityyny on puolestaan siksakattu suoraan valmiiseen tyynyliinaan. 

Sadepäivinä malttaa ainakin näperrellä ompeluksia, mutta kauniimpina päivinä olemme laitelleet pihaa. Lämpöä ja sateita on tainnut olla sopivassa suhteessa, koska takapihalle kylvetyt nurmikonsiemenet ovat alkaneet itää. On siellä itänyt jokin herkullisempikin kasvi näämmä. On se somaa!

Siksak-leggareita

$
0
0

Johan se joutui se armas aika, että uskaltauduin ompelemaan omaan vaatekaappiin jotain. Leggareita kaksin kappalein sinne putkahti, ja heti tuntui, että sieltä kaapista löytyi monta vanhaa yläosaa näille kaveriksi. Kangasta jäi sen verran jäljelle, että sain pikkulikoillekin muutamat pöksyt. Nyt me voidaan samistella ja sekös tyttöjä naurattaa!


Kaavat omiin housuihin tein siten, että leikkasin vanhat lempilegginssini saumoista "auki" ja taputtelin kankaiden päälle ja leikkasin pienin saumavaroin. Vyötärökohta on tehty kaitaleella ja leveällä kuminauhalla. Ekologisena, laiskana ihmisenä hyödynsin toisiin housuihin niiden entisten pöksyjen kuminauharenkaan. Mustavalkoinen kangas on Metsolan Highland-joustocollegea ja vaaleanpunamusta Ottobrelta Lillestoffin ekotrikoota. Ottobrella on muuten ollut tässä hilijakkoin hyvät kangasalet...

Joustocollege on lähes täydellistä legginsseihin, mutta se ei jousta kovin paljoa, joten lahkeensuiden ei kärsi olla kovin tiukat. Ekotrikoo on vähän lörppöä mutta tosi mukavaa päällä. Pakko se varmaan on mainita, että tuota Lillestoffin kangasta oli tosi hankala kohdistaa! Huh! 


Tyttöjen legginssit tein Ottobren (6/2012) kaavoilla ja muokkailin niitä jonkin verran.  Niissä on vain yksi kaavaosa, joten ompeleminen on todella helppoa. Lantionympäryksen perusteella valitsin oikean koon ja sitten pidensin lahkeita ja hieman nostin vyötäröäkin korkeammalle. Kannatti tehdä näin, vaikka se alkuun vähän mietityttikin, koska muuten näistä olisi tullut aivan liian leveitä. Vauvalle tein suoraan kaavan mukaan, koska niissä saa olla kasvunvaraa.


Sen verran oon oppinut, että legginssikankaan on hyvä olla joustavaa, koska muuten housut raksahtelevat saumoista. Nimittäin ne edellisen postauksen keltaiset legginssit eivät juuri joustaneet. Nyt tekisi mieli tehdä lisää! Pari kangasta kaapissa sopisi hyvin syyskäyttöön.


Minulle kahdet, beibille kahdet ja isommille tytöille yhdet. Kankaat on onnellisesti muutettu jalkojen lämmittimiksi.



Rantakuteita

$
0
0

Voi kerrassaan, mikä ihana heinäkuu meillä oli! Lämpöä ja aurinkoa saatiin tankata ihan tosissaan syyspimeitä varten. Eikä tämä elokuun alkukaan kovin viileältä ole vielä vaikuttanut.


Viime kesänä ostin vanhimmaiselle uv-suojamerkein varustetun ranta-asun. Mökillä ollessamme lapset räiskivät vedessä useaan otteeseen ja muutenkin ovat pihalla suurimman osan päivästä, joten ranta-asun ajattelin pelastukseksi auringolta suojautumiseen. Rasvaa ei tarvisi niin tolkuttomasti holvata herkkiä hipiöitä suojaamaan. Kankaan virallinen uv-suoja vakuutti minut niin, että päätin sijoittaa asuun - onhan kuitenkin suojattavana lapsen herkästi palava iho. Tuollaisen aurinkokankaan antama suoja tuntui jotenkin paremmalta ja laadukkaammalta tavallisiin kankaisiin verrattuna. Niinpä tyytyväisenä astelin kotiin uv-suojin varustettu ranta-asu mukanani. 


Muutamia viikkoja myöhemmin luin lehdestä artikkelin aurinkosuojavaatteista. Viisastuin, enkä ostanut tänä kesänä toista uv-merkein varustettua ranta-asua. Aurinkosuoja saadaan kankaaseen kemiallisella käsittelyllä, joka jutun mukaan kuluu muutamien pesukertojen jälkeen pois. Asiantuntijat sanoivat, että saman suojan antaa tavallinenkin vaate. Puuvillasta tehdyt vaatteet kuitenkin venyvät kastuessaan, jolloin uv-säteet pääsevät kankaan läpi iholle. Uimapukukangas pitää paremmin kuosinsa kastuessaankin, jolloin ne ajavat saman asian kuin aurinkosuojakankaatkin. Niinpä lampsin tämän kesän alussa kangaskauppaan ja ostin ihan tavallista uikkarikangasta. Siitä ompelin nuoremmalle vesselille ranta-asun. Tein korkeamman kauluksen ja pitemmät hihat t-paitaan ja muutenkin matkin ostetun ranta-asun mallia. Ja sen voin paljastaa, että ihan yhtä hyvin on tuokin asu suojannut palamiselta.


Kai sitten olen vähän hysteerinen tuon auringon suhteen, sillä huoli siitä, miten vauvan saa rannalla suojaan paahteelta, sai taasen aikaan tällaisen pikkuteltan. Tämän kesän Kotoliving-lehdessä oli ohjeet teltan tekemiseen, joita mukailemalla miehen kanssa yhteistyönä tehtiin kokoontaitettava varjopaikka rannalle tai paahteiselle terassille. Mökillä nikkaroitiin ja ommeltiin teltta valmiiksi. Kangas on vanha mökkilakana tehostettuna kirppislöytökankaalla.


Vauvaa ajattelin telttaa tehdessä ihan ensimmäiseksi, mutta täytyy kyllä myöntää, että tykkäsin itekki pötkötellä pahimmalta loisteelta piilossa. Loppukesästä vauva ei enää pysynyt teltan suojissa vaan ryömi kolostaan pois ja tunki kaksin käsin hiekkaa suuhun isoveljien säestäessä vesipärskeillä vieressä. Syksyllä sitäkin on varmasti ikävä, kun räntä kastelee kalossit ja vihmoo pärskeitään silmillle.


Kahvila Irene -essut

$
0
0

Jos on aina haaveillut pitävänsä kahvilaa jossain ihanassa paikassa, niin miksi sitten ei pitäisi. 
Edes yhden päivän ajan.


Isosiskon kanssa toteutettiin kahvilahaave ja oltiin ihan oikeita kahvilanpitäjiä viime sunnuntain ravintolapäivänä. Silloinhan kuka tahansa voi perustaa ravintolan tai kahvilan päivän ajaksi ilman sen kummempia muodollisuuksia. Tapahtuma on saanut alkunsa Suomesta, mutta nykyisin sitä vietetään neljä kertaa vuodessa sadoissa kaupungeissa ympäri maailmaa. Koska meidän serkkupoika on ollut käynnistämässä tätä mahtavaa ruokakarnevaaliaperinnettä, oli erityisen mukava tarttua tilaisuuteen ja perustaa kahvila. Opaskyltit neuvoivat asiakkaat perille juuri siihen oikeaan punaiseen mökkiin, joita saaressa on kymmeniä.


Kahvilan sisustaminen ja koristaminen oli kyllä niin mukavaa puuhaa aamutuimaan herätessämme.


Omat kanat munivat edellisellä viikolla tuttuun ja varmaan tyyliinsä ja takasivat, että kahvilan kananmunat eivät pääse loppumaan.


Mutta nämä essut olivat mielessä heti sen jälkeen, kun olimme päättäneet kahvilan perustaa. Halusimme samanlaiset essut, joihin kahvilan logo olisi painettu.


Essumekon kaavan piirsin itse käyttäen apuna Pinterestin kautta löytämääni kaavakuvaa. Essu on ommeltu kaksinkertaisesta lakanakankaasta, jotta siitä tulisi vähän jämäkämpi. Päälle puettuna se oli juuri semmoinen rento ja mukava, niin kuin ajattelimmekin.




 
Kahvila Irenessä oli mukana myös paljon historiaa ja muistoja. Isämme äiti, Irene-mummu piti naapurikunnassa kahvilaa, leipomoa ja matkustajakotia 1935-1942. Tuntui jotenkin erityisen arvokkaalta kulkea edes yhden päivän ajan mummun jalanjäljissä. Oli mielenkiintoista mietiskellä, mitä kukkia kahvilassa mahtoi olla tai minkälaisia herkkuja mummu tarjottavaksi leipoikaan.


Yksi kahvilan lusikoista on säilynyt näihin päiviin asti. Sen laitoimme kehyksiin asti, sillä lusikkaan liittyvä tarina on jotenkin erityisen liikuttava.  



 Kaiken pitäisi olla nyt valmista. Tervetuloa!


Kahvilassamme oli tarjolla lämpimiä vohveleita. Savulohitäyte oli sen verran onnistunut sekoitus, että täytyy udella isosiskolta sen resepti.
 

Eikä lämmin vohveli mansikkahillolla ja kermavaahdollakaan kovin monesti ole pettymys. Ei nytkään. 


Vaikein tehtävä kahvilanpidossa oli asiakasmäärän arvioiminen. Löytääkö kukaan perille vai tuleeko kymmenen yhtäaikaa? Puoliksi tosissaan mietimme tilannetta, että kahvilassamme on ruuhkaa. Riittääkö kaikille kupit, riittääkö kahvi, kuinka kauan vohvelien paistamiseen menee kahdella raudalla?


Mutta me saatiin sinne ihan oikeita kahvilavieraita! Tuiki tuntemattomia, ihania asiakkaita, joiden kanssa paistattelimme loppukesän ehkä viimeistä lämmintä päivää, ja joille saimme tarjoilla vohveleita niinkuin oikeat kahvilanpitäjät konsanaan. Välillä oli ihmisiä jopa jonoksi asti, jolloin saimme pinnistellä muistiamme, että jokainen sai, mitä tilasi.


Mutta siitä tuli niin ihana päivä, että Kahvila Irene saattaa aukaista ovensa joskus toistekin.  



Kesämuistoja

$
0
0

Pyöreitä kiviä Jäämeren rannalta


Lidlin leimasimella omia merkkejä 


Minimaailma pahvikannesta


Mattojen pesua kesähelteellä


Metsäretkiä ja mustikoita


Tauluja asfalttiliiduilla ja luonnonkoristeilla


Yksi "punaruusu" kotipihasta, se ainoa joka iti...


 Parasta hilloa


Pom-pom-askartelua lastenkemuille.

Palmikkopipo

$
0
0

Joko teillä päätä palelee? Täällä Lapissa on jo aika raitista aamuisin, pakkasta suorastaan. Siispä tein leggarikankaan jämäpalasta neidille tupsulakin. Idean sain eräältä M:ltä täältä lähikulmilta. Kiitos sulle, jos luet tätä! :) Kangas on siis palmikkotrikoota Ottobrelta ja tupsu tehty pinkistä ja oranssista villalangasta. Pipon kaava on se putkilopipo, joka on tosi helppo ommella. Kiljaiskaa, jos joku haluaa siihen ohjetta.


Leggareista haluan sanoa sen, että oon ihan hurahtanut kaikenlaisiin kuviolegginsseihin! Näitä on ihanaa ja helppoa ommella, kunhan jaksaa ensin kaavat piirtää. Tästä palmikkotrikoosta tein muuten itselle, tälle tytölle ja vielä pikkupirpanalle legginssit ja vielä pipoon riitti!


Tyttären villapaita on ostettu Kontista. Eikö olekin käsittämätöntä, että tällainen ihanuus myydään parilla eurolla? Jonkun käsin neuloma! Tuon päiväpeitteen ompelin viime kesänä tytön sänkyyn. Se on tehty mummoni kutomasta villashaalista, jonka ompelin violettiin fleecevilttiin. Tämä shaali oli jo lapsena minulle tärkeä. Ihastelin sen sävyjä ja käytimme sitä paljon leikeissä. Hyvin on toiminut muuten, mutta neidit tykkää harjailla tätä hiusharjalla, joten siitä on purkautunut säikeitä. Mikään ei ole ikuista.

Leikkimökki

$
0
0


 Tämä okrankeltainen pikkuinen mökki voi viimeinkin myhäillä tyytyväisenä meidän pihamaalla.
Nyt se on valmis, eikä sen tarvitse enää keskeneräisenä ujostella koivujen katveessa.


Kotivinkki 5/1999 oli hyvä lehti. Siinä oli selkeät ohjeet leikkimökin rakentamisesta sellaisellekin, joka ei aikaisemmin ole kovin montaa torppaa pykännyt pystyyn. Minä osallistuin vain maalaamiseen ja sisustamiseen, kun taas talon miesväki ahersi mökille perustukset, seinät, lattian ja katon. Leikkimökki kasattiin kuosiinsa sen jälkeen, kun seinäelementit oli tehty valmiiksi. Pienet hanslankarit pörräsivät joka vaiheessa ja olivat tietenkin pollevaa poikaa omine kuulosuojaimineen ja vasaroineen.



Omia sovelluksia teimme ikkunoihin, terassiin ja ulkonäköön muutenkin, mutta rakenteet on tehty tuon Kotivinkin ohjeen mukaan. Ohje ei ole suoraan netissä levitettävänä, vaan sitä voi kysellä täältä. Pikkusiskon perhe teki muutama vuosi aikaisemmin samalla ohjeella ihanan leikkimökin, johon me ihastuimme ja halusimme itsellekin semmoisen. Sinne olikin helppo soitella teko-ohjeita ja vinkkejä rakentamisen varrella.

 

Leikkimökki rakennettiin suurelta osin viime kesänä. Sisustaminen oli taas tämän kesän urakka. Huonekalujen maalaaminen ja loppusilaukset venyivät loppukesälle saakka, kun ei muka vain löytynyt sopivaa saumaa maalaamisille ja muille sisustushommille. Päätettiin pitää ennen koulun alkua leikkimökin tuparit, mikä viimein vauhditti hommia. Monia ideoita jäi vielä toteuttamatta, mutta niitähän voi näperrellä pikkuhiljaa. Kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että nyt siellä voi leikkiä. On pöytää ja penkkiä, hellaa ja allasta - ja luultavasti se mahtavin, kioskiluukku. Lapsuudessa leikittiin meidän leikkimökin kioskiluukulla niin paljon, että ensimmäinen vaatimus olikin saada rakennettavaan leikkimökkiin tuo kioskiluukku tai avattava ikkuna. Meillä yhden ikkunana voi nyt avata. Sisäpuolelle laitoimme pienen tiskin, jotta kaupankäynti olisi tuottoisampaa. Ikkunan kautta kaupataan milloin mitäkin. Välipalaherkutkin on mukavampi käydä ostamassa kioskilta kuin ihan tylsästi vain syödä sisällä keittiössä. Leikkimökin kaikkiikkunat on muuten tehty polykarbonaattilevystä eli pleksistä. Eipähän tarvi pelätä lasinsiruja, kun tunnelma sisällä alkaa pullistua. Yläkerrassa on parvi, jossa mahtuu testien mukaan hyvin nukkumaan yksi aikuinen ja kaksi lasta. Alakertaan mahtuu lisäpatjoja, jos kesähotellissa on joskus ruuhkaa. 


Tupareita juhlistettiin juuri ennen koulujen alkamista asiaankuuluvin menoin. Avajaispuheen jälkeen leikattiin silkkinauha aplodien säestämänä ja sitten rynnättiinkin katsomaan, mitä mökki pitää sisällään. Ohjelmassa oli myös kioskileikkejä, aarteenetsintää ja herkuttelua. Kyllä valmista leikkimökkiä kannatti juhlia! Siinä oli samalla mainio syy kutsua ystäviä koolle nauttimaan loppukesästä ja mukavasta yhdessäolosta.

Just nyt toivon, että tuon päivän lämpöä saisi edes vähän ujutettua lämmittämään näistä ensimmäisistä pakkasista vapisevia varpaita! Syksy on - ihan oikeasti.



Pihlajanmarjoja lintujen jouluun

$
0
0

Minä en tunnustaudu jouluihmiseksi, joka kuuntelee jo syyskuussa joululauluja ja lipittää glögiä kynttilän hämyssä. Itse asiassa joulutunnelmaan pääsen yleensä vasta aika lähellä joulua. Siitä huolimatta me aloitimme puurokoululaisen kanssa jouluvalmistelut jo tänään. Nyt se on sinunkin aloitettava, jos innostut tästä!





Olen joskus lukenut jostakin vinkin, että pihlajanmarjoista voi tehdä linnuille herkullisen helminauhan. Tämä idea mielessä monen syksyn aikomukset kävivät viimein toteen, kun nappasimme ulkona ollessa hiekkalaatikolta muutaman ämpärin ja poimimme kotipihamme pihlajasta marjoja lintujen jouluista herkuttelunauhaa varten.


Neulan, lankaa ja sakset haimme sisältä ja sitten olikin edessä marjojen pujotteleminen helminauhaksi. Monet jutut ehdittiin siinä sivussa jaaritella ja ihmetellä, kuinka tuulinen syyspäivä riepottelee lehdet puista.





Nelivuotiaan sinnikkyys oli välillä koetuksella, mutta niinpä vain sai poika pujoteltua oman pikku helminauhansa. Erityisen tärkeää oli pakastaa se omaan pieneen rasiaan, eikä vain sulloa sitä äidin marjojen kaveriksi. Yksi joululahja on jo valmiina. Hyvää joulua linnut!


Sudenko rento?

$
0
0
Ensimmäisenä tulee mieleen lämmin kesäilta pihalla. Juttelen rauhassa niitä näitä tai vastaavaa ja yhtäkkiä pieni moottori pörähtää korvan takaa: sudenkorento! Neljä siipeä kimaltaa lämpimässä auringonvalossa ja niistä heijastuu kaikki maailman värit. Siivet värisevät niin tiheään, että näyttää kuin se liitäisi. Katse seuraa kaunista lentäjää, kunnes se häipyy taas kaukaisuuteen, sinne mistä se tulikin.

En ehkä ole ainoa, jolla aika pysähtyy sudenkorennon hipaistessa. En osaa selittää mitä siinä tapahtuu, mutta jotain hienoa niissä hetkissä on. Siksipä olinkin heti messissä, kun eräs ihana kummitäti halusi askarrella tyttöjeni kanssa tällaisia sisäsiistejä korentoja. Aikaa hurahti noin pari tuntia pienten kanssa. Tarvikkeiksi riittävät rautalanka, hamahelmet ja muutama isompi puuhelmi.


Tässä ohjeet sudenkorennon askarteluun.

1. Leikkaa rautalangasta noin 40 cm:n pituinen palanen ja taita se v-asentoon. Laita v:n eli pohjalle  eli pyrstöksi 10 + 10 hamahelmeä.


2. taita pyrstö pitkulaksi ja laita rautalangat yhteen. Pujottele rautalankoihin sopiva määrä isompia helmiä vartaloksi ja lopuksi isompi pääksi = vaaleanpunainen.


3. Pään jälkeen avaa taas rautalangat v-asentoon. Näistä tulee tuntosarvet. Laita molempiin tuntosarviin haluamasi määrä hamahelmiä ja lopuksi pyöreä helmi. Leikkaa loppu rautalanka niin, että sitä jää noin 1 cm. Taita rautalangan pää hamahelmien sisään piiloon. 


4. Vartalon jälkeen tehdään siivet. Leikkaa noin 40 cm:n pala rautalankaa ja kierrä se kerran pään alapuolelle. Tee siivistä silmukat ja taita loput rautalangat vartalon sisään. Halutessasi voit myös pujotella siipiin hamahelmiä, mutta sen painavampia helmiä siivet eivät kestä. Tee vielä toiset siivet samalla tyylillä.


 5. Lopuksi tehdään jalat. Ne tehdään samalla periaatteella kuin siivet ja niihin olisi parasta käyttää paksumpaa rautalankaa. Meillä ei sellaista ollut, joten näihin laitettiin rautalankaa kaksinkerroin.  Pujottele hamahelmiä jalkoihin tai jätä ohuiksi. Lopuksi rautalankoihin laitettiin helmet jaloiksi. Parhaan tuloksen saat, jos leikkaat etu- ja takajalkojen rautalangat yhtä aikaa, jotta niistä tulee yhtä pitkät. Tällä yksilöllä on lyhemmät takajalat.


Jos innostuit, voit tehdä useamman korennon. Ne ovat haukannäköisiä ryhmässä. Kiiltävällä pinnalla niistä muodostuu hauskoja varjoja.


Tämän korennon askarteli 3-vuotias tyttö melkein itse. Pikkuisen piti autella. Isosisko kohta 5 v jaksoi jo pujotella koko korennon valmiiksi. Sen näette tuossa ensimmäisessä kuvassa.


Siinä ne nyt supatettelevat satujaan pianon päällä ja tuovat kesätunnelmaa harmaantuvaan maisemaan. Mitähän ne juttelevat? Ehkä saamme siitä ajan kanssa selvän. Iloista syysloma-aikaa ne ainakin toivottavat!


Pitsimanipuloitua collegea

$
0
0
Mallikelpoinen-blogissa on meneillään hauska haastekuukausi. Sen ideana on innostaa käsityöbloggaajia luovaan suunnitteluun. Minäkin innostuin, ja ensimmäisenä tuli tällainen kankaanpainantaidea mieleen. Tämän viikon tehtävä oli siis ensin muunnella jotain kangasta ja sitten ommella siitä vaate. Toteutin työni niin, että painoin Lotan seulalla mustalle paksulle collegekankaalle valkoisella pitsiliinakuvion ja ompelin molemmille tytöille tällä tyylillä mekot. College muuttui heti vähän juhlavammaksi.


Loppujen lopuksi toteutuksesta tuli tosi yksinkertainen. Yritin laittaa siihen muutakin jujua, mutta mikään ei oikein passannut. Ehkä tällä tavalla tuo kuvio pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Musta ihanan laadukas college on ostettu R-collectionilta ja resorit Ottobrelta. Keltaisten sukkahousujen kanssa tämä menee ihan leikkiasusta. Alaosaksi voi yhdistellä myös niitä kesällä ommeltuja leggareita. Kaava on oma ja hyväksi todettu raglamekkokaava.


Pikkusisko joutui tyytymään hihattomaan mekkoon, koska kangas uhkasi loppua. Testasin tähän mekkoon Metsolan kaavaa, joka löytyy Suuri Käsityö -lehdestä 8/2014. Ihan mukava kaava tämän perusteella. Mietin tuota pitsiliinan paikkaa ja se saa olla lapsen vaatteessa yllättävän ylhäällä.


Tämä ei enää kuulu haasteeseen, mutta pakko kertoa, että ompelin lisää pipoja mekoille kavereiksi, tuon raitaisen siis. Kuinkahan usein lapset käyttävät näitä yhtä aikaa? ;) Joskus jokin vaate vaan inspiroi jatkamaan tyyliä muihinkin asusteisiin. Minulla on nyt menossa sellainen asukokonaisuus-kausi. Yritän yhtenäistää omaa ja lasten vaatekaappia, jotta vaatteita tulisi myös käytettyä.



Siskokset nauttivat vielä samistelusta. Pienemmällä on musta trikoopaita mekon alla. Kokeilu oli hauska ja innosti kyllä testaamaan kankaanpainantaa jatkossakin. Mielessä pyörii jo uusia painantakuvioita. 


Hymyilevä kurpitsalyhty

$
0
0


Meidän perheen nelivuotias on koko syksyn toivonut hartaasti kaupasta kurpitsaa, josta voitaisiin sitten tehdä semmoinen irvistelevä kurpitsalyhty. Kerran tässä kauppareissulla osui silmiini sopivan pieni ja sopivan hintainen kurpitsa, joten tämä toive kävi viimein toteen. Nelivuotias pörräsi perässäni koko päivän, eikä pörinä helpottanut ennen kuin oltiin ryhdytty toimeen.


En ollut aikaisemmin tehnytkään kurpitsasta lyhtyä, mutta nykyään kaiken uuden kokeileminen on niin helppoa, kun netti pursuaa ohjeita ja ideoita aiheesta kuin aiheesta. Pinterestistä kurkattiin vielä lisää vinkkejä, joten helpoksihan sen tekeminen kävi.


Koska lyhdyn tekemisessä tarvitaan veistä, en antanu pikkusällien osallistua itse leikkuuhommaan. Suunnittelussa, laadunvalvonnassa ja sisällyksen poistamisessa sen sijaan saivat pojatkin olla mukana.




Kurpitsan sisuksesta saisi tehtyä kaikkea herkullista, mutta meidän kurpitsa oli niin pieni ja sisusta sen verran vähän, ettei alettu hilloja ja piirakoita siitä taikomaan. Koverrettiin se vain pois ja ihmeltiin hetki sen koostumusta.




Kurpitsalyhdyn ilme oli täysin poikien suunnittelema. Monien luonnosten joukosta löytyi viimein se, joka miellytti molempia suunnittelijoita. Netistä kateltiin kuvia äkäisistä ja hurjasti irivistelevistäkin lyhdyistä, mutta niihin ei uskallus riittänyt. Tämä hymyilevä, yksihampainen kurpitsaukko oli juuri sopiva pimenevän illan tunnelmaan.


Valonlähteeksi laitettiin ensihätään pieni taskulamppu, mutta ledituikku olisi varmasti kaikin puolin kätevämpi.


En ole koskaan oikein innostunut tästä lokakuun lopun halloween-humusta. En tykkää kummituksista enkä vampyyreistakaan, minkä takia ei olla suuremmin juhlaa vietetty. Mutta nämä kurpitsalyhdyt ovat kuitenkin kauniita, minkä vuoksi voisin niitä veistellä johonkin syksyn loppumisen tai talven alkamisen juhlaan koristeeksi. Kokonainen kurpitsalyhtyarmeija olisi tietenkin näyttävä, mutta tänä vuonna aloitettiin yhden tekemisellä. Jospa ensi kesänä meidän omalla kasvimaalla kasvaisi kurpitsoita, joiden sisuksesta saataisiin hilloja sekä piirakoita ja ulkokuoresta kivoja lyhtyjä pihamaalle.

Tunnelmallista lokakuun loppua!



Pitsiliinasta kupiksi

$
0
0
Ratiritirallaa! Viime yönä miljoonat pienet jäiset pitsiliinat laskeutuivat meidän pihamaallemme. Jokohan ne nyt malttaisivat jäädä siihen talvi-ihmisiä ilahduttamaan? Olisi se vain herttaista päästä nauttimaan lumen narskunnasta saappaan alla. 

Olen kovettanut pitsiliinoista kuppeja aina silloin tällöin. Kuppeja kun tarvii aina. Tässäpä ohje, jos jonkun muunkin tekee mieli kokeilla. Liiman lisäksi näitä voi kuulemma kovettaa sokerillakin. 

1. Alkuun valitse sopivanmallisia ja -kokoisia kulhoja muoteiksi.
2. Kelmuta kulhot hyvin ja käännä ne nurinpäin veden kestävälle alustalle.


3. Sekoita tavallisesta puuliimasta ja vedestä litku noin 1:1.


4. Upota liina kunnolla litkuun, ja anna litkun imeytyä joka paikkaan.


5. Puristele liinasta ylimääräinen neste pois ja taputtele se kelmutetun kulhon päälle. Jätä liina kuivumaan noin vuorokaudeksi.


6. Irrota liina varovasti ja ota se käyttöön.


Kuurapartaharmaasukan kunniaksi ajattelin lipittää kupillisen kuumaa teetä ja haaveilla pikaisesta  luistinradan jäädyttämisestä. Talvikausi voi alkaa! 


Viewing all 134 articles
Browse latest View live